Meubelen

Alle ontwerpen van Louk Straver zijn ontstaan uit particuliere opdrachten of opdrachten van bedrijven, dus voortgekomen uit de vraag. Uitzonderlijk en tegelijkertijd een bevestiging voor het bestaansrecht van zijn producten. “Mijn ontwerpen hoef ik niet van een tekst te voorzien, het product moet het zelf vertellen, en mijn behoefte om iets te bedenken heeft altijd een aanleiding nodig en pas dan komt de echte inspiratie.” Kenmerkend is de angst bij vooral Nederlandse Fabrikanten om werkelijk vernieuwend te durven zijn. De echte innovaties komen van de ontwerpers, hetgeen goed te zien is op de jaarlijkse DDW (Dutch Design Week) in Eindhoven.

Tafel TEM-1

In 1980 werd de vliegertafel–serie als een ‘proefballonnetje’ op de beurs in Keulen gezet door Castelijn Meubelen. Het werd een mega-succes met publicaties in Domus en Abitare, aangekocht door het rijk als waardevol ontwerp voor de Nederlandse industrie. Voor het eerst kwam er een tafel op de televisie die onderdeel was van een format bij een praatprogramma. Forbo Krommenie en de ING-Bank adverteerden met zowel de lage als de hoge Kite prominent in beeld. “Ik moest wel even wennen aan de nieuwe status overal uitgenodigd te worden en tussen de elite van de Nederlandse ontwerpers te staan van dat moment; Jan des Bouvrie, Mazairac en Boonzaaijer, Gerard van den Berg, Dick Spierenburg en Arnold Merckx niet te vergeten.”

Kennis en voldoening haalt Louk Straver uit publicaties van beroemde, meestal buitenlandse, vakgenoten, uit het verleden maar ook uit het heden. Het aantal architecten en meubelontwerpers die hij volgt is omvangrijk. Als autodidact bestudeert hij alles dat met maten en verhoudingen te maken heeft. De Bauhaus–periode is het fundament onder zijn werk. Met de wetenschap dat er geen nieuw idee kan ontstaan zonder de kennis c.q. invloed van een product dat er al is, vermeldt hij de bron bij zijn ontwerpen als ‘TRIBUTE TO…’