Erasmus MC

De vraag leek zo simpel: Ontwikkel een buitenasbak die een zelfdovende werking heeft, vandalismebestendig is en niet gevoelig voor tocht. De facilitaire dienst van het Erasmus–ziekenhuis had al van alles geprobeerd en kwam uiteindelijk met die vraag bij de firma Lens uit Rotterdam, die de opdracht op haar beurt neerlegde bij Louk Straver.

Wat volgde was een uitgebreide verkenningsronde langs alle locaties in parkeergarages en daarbuiten van het Erasmus–ziekenhuis om te zien welke middelen tot dan waren ingezet en op welke plaatsen.

Het bovenaanzicht
van de asbak.

Bovenaanzicht van de asbakBovenaanzicht van de asbak

De asbak, die als onderdeel van een totaal buitenprogramma werd ontwikkeld, wordt na ontgrendeling in een kleppositie gemanoeuvreerd en kan dan geleegd worden.

De locatie met de testmodellen.

De ontwikkeling van de asbak bracht uiteindelijk het ontwerp van een totaal buitenvoorzieningen–programma op gang, waarmee de totale bedrijfsoppervlakte met een eenduidige corporate identity zou worden aangekleed. Bij de plannen werd een compleet draaiboek geleverd hoe te handelen met welke componenten in welke situatie.

Overkapping met zitaccommodatie.

Overkapping met zitaccommodatie, gekoppeld aan de bestaande architectuur.

Overkapping met glazenwindscherm.

Overkapping met glazen windscherm, gekoppeld aan de bestaande architectuur.

Bord rookgebied 100 meter
Aanduiding rookgebied.

De aangepaste typografie voor aanduiding van de rokersgebieden.